Evenementen

KVS Economencafé

Tijdens KVS Economencafés worden actuele kwesties besproken in een informele setting. Meestal zijn er een of meerdere gastsprekers, uit de wetenschap en/of het beleid. Er is altijd volop mogelijkheid tot disucssie. Het afgelopen jaar vonden er KVS Economencafés plaats over onder andere financiële compensatie voor orgaandonatie ( februari 2019 in Rotterdam ), arbeidsmarktbeleid ( mei 2019 in Tilburg ), en economische groei en geluk ( december 2019 in Den Haag )

Nederlandse Economendag

Tijdens de Nederlandse Economendag komen een groot aantal wetenschappers en beleidsmakers samen. Er zijn plenaire sessies met presentaties en debat en een groot aantal parallele sessies over een rijke set onderwerpen. De dag wordt afgesloten met de KVS Tinbergenlezing, een lezing door een zeer vooraanstaand econoom.

 

KVS Tinbergenlezing

De KVS Tinbergenlezing is een jaarlijkse lezing door een zeer vooraanstaand econoom. Klik hier om de lezingen van de afgelopen jaren terug te kijken.

  • 2019 Prof. Lawrence Katz (Harvard University)
  • 2018 Prof. Edward Glaeser (Harvard University)
  • 2017 Prof. Dani Rodrik (Harvard University)
  • 2016 Prof. Daron Acemoglu (MIT Economics)
  • 2015 Prof. Barry Eichengreen (University of California, Berkeley)

KVS New Paper Sessions

This initiative by the Royal Dutch Economic Association KVS together with economics department of Leiden University aims to create a platform where economists in the Netherlands can obtain valuable feedback on their work. Starting researchers are particularly encouraged to apply.
In 2020 the conference was online through zoom and the keynote speaker was Johannes Spinnewijn (London School of Economics). Program 2020

In 2019 the conference took place at Campus The Hague of Leiden University and the keynote speaker was Chris Roth. Program 2019

KVS Jaarlezing

De KVS Jaarlezing wordt elk jaar gehouden vlak voor de zomer door een prominente econoom over een actuele kwestie.

2020: De KVS Jaarlezing in 2020 werd gegeven door Prof.mr.dr. Femke de Vries, hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen en consultant bij &samhoud. Het thema van haar lezing was: “Gedrag en leidinggeven in tijden van corona”. Aansluitend reflecteerden Prof.dr. Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, en dr. Bram van Dijk, coördinerend beleidsmedewerker bij de directie AEP van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, op het thema vanuit hun expertise en werkgebied.

2019: De KVS Jaarlezing in 2019 werd gegeven door Coen Teulings (Universiteit Utrecht). Titel van de avond was “Moderne arbeiders, verenigt u!” en ging over de vraag hoe de samenleving zich kan beschermen tegen de nare kanten van het kapitalisme. Is er een wederopbouw nodig van sociale instituties? Moet je mensen dwingen om zich te verenigen in vakbonden en te verzekeren? Klik hier

KVS Miljoenennotagesprek

Tijdens het KVS Miljoenennotagesprek 2019 bespraken we de economische stand van het land en deden we een voorschot op de economische agenda voor het komende kabinet. Een aantal bekende economen reflecteerden en keken vooruit naar de toekomst. Wie ging er op vooruit, en wie niet?

KVS Miljoenennotagesprek 2019

Dit jaar (2020) wordt het KVS Miljoenennotagesprek gehouden op donderdag 17 september 2020 in Arminius. https://arminius.nl/het-miljoenennotagesprek-geld-en-geluk-in-tijden-van-corona/

National Economics Olympiad

The National Economics Olympiad is a problem-solving competition for bachelor and master students in economics. The goal is to connect academically-talented students and provide them with the opportunity to show off their talent. Economics professors across the Netherlands develop questions in their area of expertise. Teams of 3 students solve these questions in three hours. The winning team receives a prize. Moreover, the best teams will be invited for a special inhouse day at a relevant economic organization. All participants receive a certificate. The National Economics Olympiad is organized by study association AEclipse and the Royal Dutch Economic Association (KVS) in close collaboration with Erasmus School of Economics and the Dutch Journal on Policy Economics (ESB). The Olympiad typically also features a debate with economic experts on a topical issue.

Click here to see the winners of 2020.

MMT: 'Modern Monetary Theory' of 'Magic Money Tree'? 

De afgelopen tijd heeft Modern Monetary Theory veel aandacht in de media gekregen, mede naar aanleiding van het boek "The Deficit Myth" van MMT-voorstander Stephanie Kelton. Tijdens dit online evenement geven drie sprekers hun visie op MMT en is er aan het eind ruimte voor vragen en discussie. De sprekers zijn Christiaan van der Kwaak (Rijksuniversiteit Groningen), Huub Meijers (Universiteit Maastricht) en Olaf Sleijpen (De Nederlandsche Bank).

Datum: 11 november 2020

Tijd: 16:00 - 17:30 uur

Sprekers: Christiaan van der Kwaak (Rijksuniversiteit Groningen), Huub Meijers (Universiteit Maastricht) en Olaf Sleijpen (De Nederlandsche Bank)

Moderatie: Laura Spierdijk (Rijksuniversiteit Groningen)

Aanmeldprocedure: KVS-leden kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar office.kvs@dnb.nl. U krijgt dan de Zoom-link op de ochtend van het evenement toegestuurd via email. Nog geen lid? Dat kan al vanaf 63 euro via deze link: https://kvsweb.nl/lid-worden/

16-20 november 2020 - Nederlandse Economen Week

Omdat het moeilijk is om met veel mensen tegelijk bij elkaar te komen, hebben we besloten om dit jaar geen economendag te organiseren, maar een economenweek! De Nederlandse Economenweek 2020 vindt plaats van 16 tot en met 20 november. In deze week streamen we ’s middags discussies over economische onderwerpen. Een beperkt aantal KVS-leden zal deze beleidssessies bij De Nederlandsche Bank kunnen bijwonen, als de dan geldende maatregelen rondom het coronavirus dat toestaan. De academische sessies vinden plaats op dinsdag 17 november via Zoom. De call for papers daarvoor is intussen ook open! U kunt uw paper insturen tot 4 oktober. Op vrijdag wordt de Nederlandse Economenweek afgesloten met de Tinbergenlezing, die dit jaar gehouden wordt door Sendhil Mullainathan (University of Chicago). U vindt alle informatie op deze website: www.econweek.nl

3 december 2020 - Algemene Ledenvergadering

De algemene ledenvergadering wordt dit jaar gehouden op donderdag 3 december 2020 van 15:30-16:30 uur. Wij zullen u te zijner tijd op de hoogte brengen van de agenda en de daarbij behorende stukken zullen op onze website gepubliceerd worden.

17 september 2020 - KVS Miljoenennotagesprek - Geld en geluk in tijden van Corona

Donderdag 17 september 2020, 20.00 – 21.30 u. (inloop 19.30 u), Arminius, Museumpark 3, Rotterdam

Coronacrisis en recessie, wereldwijde economische onzekerheid en overheidsingrepen bij omvallende bedrijven; de rol van de overheid en haar begroting is invloedrijker dan ooit. Tijdens dit Miljoenennotagesprek reflecteren we op de algemene beschouwingen, analyseren experts de inhoud van ‘het koffertje’ en blikken we vooruit op het aankomende economische jaar. We zullen het bovendien hebben over de relatie tussen overheidsbeleid en het maatschappelijk welzijn. Met onder andere Pieter Hasekamp (directeur Centraal Planbureau), Richard Layard, (hoogleraar Arbeidseconomie, London School of Economics), Ivo Arnold (hoogleraar Monetaire Economie, EUR), en Marieke Blom (bestuurslid KVS en hoofdeconoom ING). Het Miljoenennotagesprek wordt dit jaar georganiseerd samen met Arminius Debatpodium en Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voertaal is Nederlands, op de Engelstalige bijdrage van Richard Layard na.

Klik op onderstaande link voor meer informatie en aanmelden (KVS-leden hebben gratis toegang met de toegezonden kortingscode).

https://arminius.nl/het-miljoenennotagesprek-geld-en-geluk-in-tijden-van-corona/

6 september 2020 - KVS Economencafé/Arminius Zomerzondaglezing, Rotterdam: "Immoral labor markets - Roberto Weber

Op zondag 6 september van 16:00-17:00 uur vindt het eerder aangekondigde KVS Economencafe plaats met Roberto Weber over immoreel werk. We hadden gehoopt dit evenement op locatie te kunnen doen, maar moeten uitwijken naar Zoom. U kunt zich aanmelden zoals beschreven in de nieuwsbrief.

Roberto Weber zal het hebben over de morele dimensie van werk en wat daarvan de economische gevolgen zijn. De coronacrisis heeft veel mensen aan het denken gezet over het belang van het werk dat ze doen. Sommige banen werden als onmisbaar bestempeld, zoals in de zorg, de supermarkt, het transport en de media. Andere banen leken opeens een stuk minder belangrijk. Sommige mensen realiseerden zich dat hun baan misschien wel een beetje lijkt op wat de antropoloog David Graeber een ‘bullshitbaan’ noemt: een baan waarin je geen wezenlijke bijdrage aan de maatschappij levert, of de maatschappij zelfs schade doet. Tijdens deze zomerzondaglezing spreekt Professor Roberto Weber (Universiteit van Zurich) over moreel en immoreel werk. Welke beroepen en werkgevers zien mensen als meer en minder moreel? Hoe is dat gerelateerd aan de salarissen die er betaald worden? En hoe gemakkelijk zijn mensen over te halen om immoreel werk te doen? Aansluitend op de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

https://arminius.nl/immoral-labour-markets-roberto-weber/

U kunt de opname hier terugkijken.

1 september 2020 - KVS Economencafé "Wat is verstandig begrotingsbeleid voor het nieuwe kabinet?"

Op dinsdag 1 september van 17:00 tot 18:30 uur (inloop vanaf 16.30) is het volgende KVS Economencafé, dit keer in Den Haag bij Dudok (Hofweg 1A). Het Economencafé wordt deze keer gezamenlijk georganiseerd met het Wim Drees Fonds en de Bofeb. Na afloop is er een borrel.

Het thema van de avond is het begrotingsbeleid van het volgende kabinet: wat zijn verstandige keuzes? Moet het kabinet streven naar houdbare overheidsfinanciën, of is dat probleem bij de huidige rente verleden tijd? Hoe moet het kabinet omgaan met de sterk verslechterde situatie van de overheidsfinanciën als gevolg van de coronacrisis? Is het mogelijk om meer anticyclisch te begroten, en zo ja, hoe moet het volgende kabinet dat dan doen?

Tijdens dit KVS Economencafé geven Wimar Bolhuis (Universiteit Leiden), Roel Beetsma (Universiteit van Amsterdam; European Fiscal Board) en Ester Barendregt (RaboResearch) hun visie. Vervolgens gaan zij met de zaal in debat. Esther van Rijswijk modereert het geheel.

Het aantal plaatsen is beperkt in verband met de coronamaatregelen. Aanmelden is verplicht en kan tot 25 augustus, via e-mail naar office.kvs@dnb.nl. Bij overschrijving van het maximaal aantal plaatsen zullen door middel van loting plaatsen worden toegewezen. Een week voorafgaand aan het evenement ontvangt u bevestiging van uw deelname per e-mail. Alleen met deze bevestiging heeft u toegang tot het Economencafé.

U kunt de opname hier terugkijken.

 

24 augustus 2020 - EEA/KVS sessie – 

De European Economic Association zou dit jaar zijn jaarlijkse congres in Nederland houden, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het congres zal door de coronacrisis in zijn geheel online plaatsvinden. Er zal een gezamenlijke EEA/KVS sessie zijn op 24 augustus van 14:00-15:00 uur over het thema “Academic economists in the media: How can we communicate more effectively?” met als sprekers Professors Dan Hamermesh en Dina Pomeranz. U vindt meer informatie over deze sessie via deze link: https://www.eeassoc.org/index.php?site=EEA2020&page=267&trsz=239 Voertaal is Engels. KVS-leden hebben gratis toegang. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar office.kvs@dnb.nl. U ontvangt uiterlijk 24 augustus ‘s ochtends per email een link waarmee u kunt inloggen.

U kunt de opname hier terugkijken.

17 juni 2020 - KVS New Paper Sessions – 

De KVS New Paper Sessions vinden plaats op 17 juni 2020 van 12:20-17:00 uur, online via Zoom. Op het programma staan 30 paper presentaties, verdeeld over 10 parallelle sessies. Er zijn sessies op vele gebieden van de economie-beoefening, er is voor elk wat wils. Na de parallelle sessies geeft Professor Johannes Spinnewijn van de London School of Economics om 16:00 uur een keynote getitled "The Social Determinants of Choice Quality: Evidence from Health Insurance in the Netherlands". Afsluitend is er vanaf 17:00 uur een online borrel. U vindt het programma in de bijlage bij deze email. Alle KVS-leden zijn van harte welkom om de middag (of een deel ervan) bij te wonen! U kunt zich aanmelden via de oranje button op deze website: www.esb.nu/nps. U ontvangt dan op 17 juni een Zoom-link voor online deelname aan het congres. Toegang is gratis voor KVS-leden.

Het programma vindt u hier.

11 juni 2020 - KVS Jaarlezing 20:00 - 21:00

De KVS Jaarlezing wordt dit jaar gegeven door Prof.mr.dr. Femke de Vries, hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen en consultant bij &samhoud. Het thema van haar lezing is: “Gedrag en leidinggeven in tijden van corona”. Aansluitend zullen Prof.dr. Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, en dr. Bram van Dijk, coordinerend beleidsmedewerker bij de directie AEP van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, reflecteren op het thema vanuit hun expertise en werkgebied. Het evenement start om 20:00 uur en eindigt om 21:00 uur en vindt plaats online via Zoom. Toegang is gratis voor KVS-leden. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar office.kvs@dnb.nl. Op 11 juni ontvangt u dan de link naar de Zoom-sessie in uw mailbox.

Betalen voor organen of bloed voor transplantatiedoeleinden is een behoorlijk radicaal idee. Bijna alle landen in de wereld verbieden het maar Mario Macis stelt dat er geen taboe op zou moeten rusten. In plaats daarvan zouden we op basis van gedegen wetenschappelijk bewijs moeten debatteren over de voors en tegens, de doeltreffendheid en de morele aspecten van vergoedingen aan orgaan- en bloeddonoren.

 

Mario Macis geeft een lezing op basis van het onderzoek dat hij de afgelopen tien jaar op dit terrein heeft gedaan en dat onder andere in Science en de American Economic Review werd gepubliceerd. Aansluitend een debat met onder andere Denise De Ridder, Eline Bunnik en publiek.

Een avond over de voor- en nadelen van dit radicale idee, waarmee mogelijk het leven van duizenden patiënten kan worden gered. 

<https://arminius.nu/programma/euros-for-your-organs/>

KVS-Economencafé Tilburg.

Daniël van Vuuren (CPB), Marloes de Graaf (UWV) en Didier Fouarge (Universiteit

Maastricht) gaan onder leiding van Jan Donders (directeur BoFEB) met u in discussie over de

vraag: “Wat betekent de economische slowdown voor de Nederlandse arbeidsmarkt?” 

KVS Economencafe, Den Haag bij Dudok (Hofweg 1A). Thema van de avond is economische groei en geluk. We horen keer op keer over de achterblijvende productiviteitsgroei en de magere economische groei in Nederland. Investeringsagenda's worden ontworpen om de groei aan te jagen. Maar moeten we eigenlijk wel een hogere economische groei nastreven? Moeten we de prioriteiten niet leggen bij duurzaamheid en kwaliteit van het leven in plaats van meer materiele welvaart? Of is economische groei hard nodig om de problemen die op ons afkomen het hoofd te kunnen bieden?

Tijdens dit KVS Economencafé geeft internationaal expert Jan-Emmanuel de Neve (University of Oxford) een aantal nieuwe perspectieven op dit thema op basis van recent onderzoek. Marieke Blom (Economisch Bureau ING) en Sjef Ederveen (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) zullen reflecteren, mede op basis van recent onderzoek naar de wensen van Nederlanders over economische groei en de actuele Nederlandse beleidsagenda. De avond wordt gemodereerd door Robert Dur (Erasmus Universiteit en voorzitter KVS). De voertaal is Nederlands.