KVS Economencafé
Tijdens KVS Economencafés bespreken we actuele kwesties in een informele setting. Meestal zijn er een of meerdere gastsprekers uit de wetenschap en/of het beleid. Er is altijd volop mogelijkheid tot discussie.
We zijn het nieuwe jaar begonnen met een online Engelstalig café over “Optimal labour market policies during recessions” ( 24 februari 2022, online ) en een druk bezocht online Economencafé over inflatie ( 20 januari 2022, online ), gevolgd door het eveneens Engelstalige online Economencafé “Economic Impact of Cyber Attacks ( 11 mei 2022 ) .
In 2021 vonden er KVS Economencafés plaats over “The Future of Economics” ( 9 december 2021, online ) “Klimaatverandering en de gevolgen voor de Nederlandse woningmarkt” ( 16 november 2021, online ), “Diversiteit en de gevolgen voor Ondernemerschap” ( 30 juni 2021, online ), “Toeslagen: wat nu?” ( 10 juni 2021, Tilburg ), “Big Tech & Fintech en de toekomst van banken” ( 14 april 2021, online ) en “Women in Economics” ( 5 februari 2021, online ).
In 2020 zijn de volgende thema’s besproken: “Modern Monetary Theory of Magic Money Tree” ( 11 november 2020, online ), “Immoreel gedrag” ( 6 september 2020, online ) en “Wat is verstandig begrotingsbeleid voor het nieuwe kabinet?” ( 1 september 2020, Den Haag ).
Nederlandse Economendag
Tijdens de Nederlandse Economendag komt een groot aantal wetenschappers en beleidsmakers samen. Er zijn plenaire sessies met presentaties en debat en een groot aantal parallelle sessies over een rijke set onderwerpen. De dag wordt afgesloten met de KVS Tinbergenlezing, een lezing door een zeer vooraanstaand econoom.
Dit jaar vond de tiende editie van de Nederlandse Economendag plaats op 5 november in Den Haag, op de campus van de Universiteit Leiden. Naast een plenaire sessie met het thema “Stilstand in bewogen tijden: uitdagingen voor een nieuw kabinet?” werden de diverse beleids- en acamedische sessies druk bezocht. Prof. Armin Falk verzorgde de KVS Tinbergenlezing.
KVS Tinbergenlezing
De KVS Tinbergenlezing is een jaarlijkse lezing door een zeer vooraanstaand econoom. Klik hier om de lezingen van de afgelopen jaren terug te kijken.
KVS New Paper Sessions
This initiative by the Royal Dutch Economic Association KVS together with economics department of Leiden University aims to create a platform where economists in the Netherlands can obtain valuable feedback on their work. Starting researchers are particularly encouraged to apply.
In 2021 the conference took place at Campus The Hague of Leiden University and the the keynote speakers were Peter Koudijs (Erasmus School of Economics) and Sigrid Suetens (Tilburg School of Economics and Management). Program 2021
In 2020 the conference was online through zoom and the keynote speaker was Johannes Spinnewijn (London School of Economics). Program 2020
In 2019 the conference took place at Campus The Hague of Leiden University and the keynote speakers were Chris Roth and Bas van der Klaauw. Program 2019
KVS Jaarlezing
De KVS Jaarlezing wordt elk jaar gehouden vlak voor de zomer door een prominente econoom over een actuele kwestie.
2021: De KVS Jaarlezing had in 2021 als thema “Wie niet koopt, wie niet wint”. De Nederlandse woningmarkt is sterk in beweging en staat volop ter discussie. Op 7 juli spraken we erover in De Balie in Amsterdam. Hans de Geus (RTLZ), Nic Vrieselaar (Rabobank) en Hala Naoum Néhmé (Raadslid VVD Amsterdam) gaven een korte lezing waarin ze hun visie deelden en gingen daarna in gesprek. Marieke Blom (ING) schoof aan in het panel. U kunt de lezing hier terugzien.
2020: De KVS Jaarlezing in 2020 werd gegeven door Prof.mr.dr. Femke de Vries, hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen en consultant bij &samhoud. Het thema van haar lezing was: “Gedrag en leidinggeven in tijden van corona”. Aansluitend reflecteerden Prof.dr. Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, en dr. Bram van Dijk, coördinerend beleidsmedewerker bij de directie AEP van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, op het thema vanuit hun expertise en werkgebied.
2019: De KVS Jaarlezing in 2019 werd gegeven door Coen Teulings (Universiteit Utrecht). Titel van de avond was “Moderne arbeiders, verenigt u!” en ging over de vraag hoe de samenleving zich kan beschermen tegen de nare kanten van het kapitalisme. Is er een wederopbouw nodig van sociale instituties? Moet je mensen dwingen om zich te verenigen in vakbonden en te verzekeren? Klik hier voor het programma
KVS Miljoenennotagesprek
Op 23 september 2021 vond de KVS Miljoenennotagesprek plaats over de florerende economie, Nederland als belastingparadijs en de stad na corona in het Arminius debatpodium in Rotterdam.
De miljarden vlogen het afgelopen jaar de schatkist uit. Er werd gevreesd voor een diepe recessie met hoge werkloosheid, maar de economie floreert weer, werkgevers kunnen nauwelijks aan mensen komen en het begrotingstekort neemt rap af. Hoe kunnen we deze verrassende economische ontwikkelingen verklaren? En wat is verstandig begrotingsbeleid voor het nieuwe kabinet? Daarover gingen we in gesprek met Roel Beetsma (hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam), Ester Barendregt (hoofdeconoom bij de Rabobank) en Martin Visser (econoom en journalist Financiële Telegraaf).
In het tweede deel van de avond zoomden we in op twee actuele thema’s. Met Arjan Lejour (hoogleraar Belastingen en Openbare Financiën aan de Universiteit van Tilburg) spraken we over de opkomst en neergang van Nederland als belastingparadijs en Eveline van Leeuwen (hoogleraar stedelijke economie aan Wageningen Universiteit en wetenschappelijk directeur van het Amsterdamse AMS instituut) behandelde de stad na corona.
Tijdens het KVS Miljoenennotagesprek 2020 werden er lezingen gegeven en gediscussieerd door een aantal bekende economen over de net uitgebrachte Miljoenennota, de relatie tussen monetair en fiscaal beleid en de rol van welzijn in het maken van economisch beleid. Kijk hier het evenement terug KVS Miljoenennotagesprek 2020 (start vanaf 12:08)
National Economics Olympiad
The National Economics Olympiad is a problem-solving competition for bachelor and master students in economics. The goal is to connect academically-talented students and provide them with the opportunity to show off their talent. Economics professors across the Netherlands develop questions in their area of expertise. Teams of 3 students solve these questions in three hours. The winning team receives a prize. Moreover, the best teams will be invited for a special inhouse day at a relevant economic organization. All participants receive a certificate. The National Economics Olympiad is organized by study association AEclipse and the Royal Dutch Economic Association (KVS) in close collaboration with Erasmus School of Economics and the Dutch Journal on Policy Economics (ESB). The Olympiad typically also features a debate with economic experts on a topical issue.
Click here to see the winners of 2021. Also you find here the slides to the keynote lecture “Green recovery after the pandemic”given by Rick van der Ploeg
Click here to see the winners of 2020.
https://www.nationaleconomicsolympiad.org
KVS Penning
De KVS Penning voor het beste proefschrift in de economische wetenschap is ingesteld in 1999 door de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde. De KVS Penning wordt om de drie jaar (voorheen om de twee jaar) uitgereikt aan de PhD student die in de afgelopen periode het beste proefschrift heeft geschreven en verdedigd in de economie. De prijs bestaat uit een penning en een geldbedrag van 4.000 euro.
De eerste prijswinnaar in 2000 was Vincent Buskens voor zijn proefschrift over Social networks and trust. De tweede winnaar was Sander Onderstal in 2002 met zijn Papers in auction theory. In 2004 won Stefan Wuyts de penning voor zijn proefschrift over Partner selection in business markets en in 2006 ging de prijs naar Robert Sparrow voor zijn proefschrift over Health, education and economic crisis: protecting the poor in Indonesia. In 2008 viel de eer ten beurt aan Ralph Koijen voor zijn Essays on asset pricing. In 2011 was Vincent Sterk de winnaar met zijn proefschrift getiteld The Role of Mortgages and Consumer Credit in the Business Cycle. In 2014 was de winnaar Thomas Buser met zijn proefschrift Essays in Behavioural Economics. De winnaar in 2017 was Elisabeth Kempf voor haar proefschrift Essays in Corporate Finance and Financial Intermediation.
In 2020 mocht de jury 10 proefschriften beoordelen van 6 verschillende universiteiten. Elke economische faculteit in Nederland was gevraagd om één of meer proefschriften voor te dragen, waarbij het maximale aantal per faculteit te nomineren proefschriften het totale aantal beoordeelde proefschriften gedeeld door 25 bedroeg (naar boven afgerond). Evenals bij vorige edities van de KVS Penning bestrijken de genomineerde proefschriften een breed spectrum van de economische wetenschap, bedrijfseconomie en econometrie. De lijst met genomineerden bestaat uit een selectie van topproefschriften, van uitstekende wetenschappelijke kwaliteit, inhoudelijk interessant, goed geschreven en maatschappelijk relevant.
Het is de jury een ware eer de KVS penning 2020 toe te kennen aan Jurre Thiel! Het volledige juryrapport kunt u hier lezen.
Op donderdag 24 februari 2022 van 16:00-17:30 uur spreken we over de arbeidsmarkt. Hoofdspreker is Camille Landais (London School of Economics). Hij presenteert zijn (te verschijnen) overzichtsartikel getiteld “Should We Insure Workers or Jobs during Recessions?” Daarin vergelijkt hij de Amerikaanse aanpak (gericht op inkomensverzekering van werknemers) met de Europese aanpak (gericht op baanbehoud). Vervolgens reflecteren Yvonne Adema (CPB, programmaleider Macro-economie), Ronald Wolthoff (University of Toronto, Associate Professor Department of Economics) en Daniel Waagmeester (ministerie van SZW, directeur ASEA) op Landais’ presentatie vanuit de Nederlandse en Europese context. De voertaal is Engels. Daniel van Vuuren (SEO en bestuurslid van de KVS) zal modereren. Er is ruimte voor interactie met de online deelnemers. U kunt zich aanmelden door het sturen van een email naar office.kvs@dnb.nl. U ontvangt dan tijdig de link naar het online evenement.
Het event is terug te zien via deze link.
Online KVS Economencafé over inflatie
20 januari 2022
16:00-17:30 uur – online via Zoom
Op donderdag 20 januari van 16.00-17.30 uur spraken we – mede naar aanleiding van het die dag verschenen themanummer van ESB – over inflatie. De inflatie loopt op tot een historisch hoogtepunt. Hoe komt dat? Welke drijvers zitten erachter? En wat betekent dat voor 2022? Stel dat de inflatie langer hoog blijft, hoe schadelijk is dat dan? En moeten we op termijn leven met hogere inflatie door klimaatverandering, bijvoorbeeld omdat dit tot mislukte oogsten leidt? In dit economencafé werden we door drie sprekers bijgepraat. Aline Schuiling, de senior Eurozone-econoom van ABN Amro, sprak over de inflatie in de eurozone als geheel vanuit een cyclisch perspectief en nam ons mee in de manier waarop de ECB vooruitkijkt. Wim Suyker (oud Centraal Planbureau) ging in op de economische gevolgen als de inflatie langer hoog blijft. En Marco Hoeberichts (DNB) sprak over de gevolgen van klimaatverandering voor de inflatie. De bijeenkomst was online en de voertaal Nederlands. Marieke Blom (hoofdeconoom ING en bestuurslid van de KVS) modereerde en er was ruimte voor discussie met de deelnemers.
U kunt het evenemnt hier terugzien.
De voertaal was Engels. Aan het eind van het evenement was er ruimte voor vragen van en discussie met het publiek. De moderatie was in handen van Laura Spierdijk (Universiteit Twente).
Het Economencafé kunt u terugzien op ons YouTube kanaal via deze link.
KVS Economencafé: The future of economics op 9 december
Op donderdag 9 december aanstaande van 17:00 tot 18:30 uur vond een ONLINE KVS Economencafé, dit keer georganiseerd samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA). Vier generaties economenspraken vanuit het ‘Hybrid Learning Theater’ van de UvA over hoe zij aankijken tegen de hedendaagse economie-beoefening en wat er nodig is om het vakgebied toekomstbestendig te maken. De sprekers waren: Eric van Damme (hoogleraar Tilburg University), Pieter Gautier (hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam), Giorgia Romagnoli (universitair docent Universiteit van Amsterdam) en Alexander Singh (BSc student aan de Universiteit van Amsterdam). De gespreksleiding was in handen van Sander Onderstal en Ruben van Oosten en de voertaal was Engels. Er was volop ruimte voor interactie met de online deelnemers. Aanmelding kon door het sturen van een email naar office.kvs@dnb.nl.
U kunt het evenement hier terugzien.
Met huizen- én gasprijzen die momenteel de pan uit rijzen, is het een goed moment om het te hebben over de gevolgen van klimaatverandering voor de Nederlandse woningmarkt. Dat gaan we doen op 16 november aanstaande van 16:00-17:30 uur in een online KVS Economencafé via Zoom. Drie sprekers zullen het hebben over overstromings- en droogterisico en over de externe effecten van windturbines en zonneparken. Aan het eind is er ruimte voor vragen en discussie. De sprekers zijn Hans Koster (VU), Jantsje Mol (UvA) en Sandra Phlippen (ABN Amro). Laura Spierdijk (Universiteit Twente) is de moderator.
U kunt hier het evenement terugzien.
30 juni 2021 – KVS Economencafé Diversiteit en inclusiviteit door Ondernemerschap
Online via Zoom 19:30-20:45 uur
Op deze pagina vindt u meer informatie en de aanmeldknop.
10 juni 2021 – KVS Economencafé Toeslagen: wat nu?
Het stelsel van toeslagen is gebouwd om burgers financiële steun te bieden in de kosten voor zorg, wonen en kinderen. Het blijkt echter om meerdere redenen niet goed functioneren. Het veroorzaakt onzekerheid en onvoorspelbaarheid en leidt tot terugvorderingen. Er is sprake van niet-gebruik van toeslagen. En de marginale druk die van de toeslagen uitgaat ontmoedigt mensen om meer uren te werken. Duidelijk is dat het volgende kabinet grondig zal moeten kijken naar de uitvoering en de vormgeving van de toeslagen, of daar zelfs een nieuw alternatief voor zou moeten ontwikkelen.
In het KVS economencafé op donderdag 10 juni houden we hier een discussie over. Hoe kunnen we huishoudens met een laag inkomen voldoende inkomen én inkomenszekerheid bieden? En tegelijkertijd werken lonend laten zijn?
Drie sprekers laten hun licht schijnen over deze vragen. Miriam Gielen (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is jarenlang nauw betrokken geweest bij de doorrekeningen van mogelijke aanpassingen van het toeslagenstelsel. Arjen Siegmann (Vrije Universiteit Amsterdam en CDA Wetenschappelijk Instituut) schreef een rapport over de hervorming van het belastingstelsel. Ruud Muffels (Tilburg University — nog onder voorbehoud) was onder andere betrokken bij het ‘Vertrouwensexperiment bijstand’, waarin belonen en motiveren centraal staan (in plaats van straffen en sanctioneren). Na hun korte presentaties is er volop ruimte voor discussie met de aanwezigen. Deze zal worden begeleid door Jan Donders (directeur Bofeb).
Na afloop is er een borrel. Vanzelfsprekend worden de op dat moment geldende coronaregels nageleefd. Het kan zijn dat het Economencafé moet worden uitgesteld vanwege coronamaatregelen.
Aanmelding van tevoren is verplicht via office.kvs@dnb.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. U ontvangt tijdig bericht of u kunt deelnemen.
Tijd en locatie
Donderdag 10 juni 16:15 – 18:00 (vanaf 16:00 inloop)
Café Bet Kolen in Tilburg
KVS Economencafe Big Tech & Fintech en de toekomst van banken
In dit online Economencafe gaven drie sprekers hun visie op de gevolgen van Big Tech & Fintech voor de bankensector, waarbij ook de gevolgen voor consumenten en toezichthouders aan de orde kwamen.
Moderatie: Laura Spierdijk (Rijksuniversiteit Groningen)
Sprekers: Arnoud Boot (UvA), Nicole Jonker (DNB) en Michiel van Leuvensteijn (ACM).
Terugkijken via ons YouTube kanaal: https://youtu.be/XMOuQAFl_cQ
KVS Economencafé Women in Economics
16:00-17:30 uur
Drie jaar geleden publiceerde ESB een dossier over de sterke ondervertegenwoordiging van vrouwen binnen de economische wetenschap. Hoeveel vooruitgang is er sindsdien geboekt? En wat kunnen we leren van ervaringen in het buitenland? Tijdens het online KVS Economencafé op vrijdag 5 februari van 16:00-17:30 uur spraken we daarover met Guido Friebel (Goethe University Frankfurt) en Sarah Smith (University of Bristol) met een reactie van Janneke Plantenga (Universiteit Utrecht). Guido Friebel heeft samen met collega’s een real-time tool ontwikkeld om de vertegenwoordiging van vrouwen binnen de economische wetenschappen in Europa te volgen: https://www.women-economics.com/ Tijdens ons Economencafé gaf hij een update over de ontwikkelingen in de afgelopen jaren, met bijzondere aandacht voor de situatie in Nederland. Sarah Smith heeft vele initiatieven genomen in het Verenigd Koninkrijk om de diversiteit binnen de economische wetenschap te bevorderen, zie onder andere: https://www.discovereconomics.co.uk/. Zij vertelde ons welke lessen we hieruit kunnen trekken.
De voertaal is Engels en het evenement is georganiseerd in samenwerking met de Rotterdamse studievereniging Aeclipse.
Sprekers: Sarah Smith (University of Bristol) en Guido Friebel (Goethe University Frankfurt).
Platform: Zoom.
U kunt de opname hier terugkijken
Modern Monetary Theory
De afgelopen tijd heeft Modern Monetary Theory veel aandacht in de media gekregen, mede naar aanleiding van het boek “The Deficit Myth” van MMT-voorstander Stephanie Kelton. Tijdens dit online Economencafé gaven drie sprekers hun visie op MMT en was er aan het einde ruimte voor vragen en discussie. De sprekers waren Christiaan van der Kwaak (Rijksuniversiteit Groningen), Huub Meijers (Universiteit Maastricht) en Olaf Sleijpen (De Nederlandsche Bank). De moderatie was in handen van Laura Spierdijk (Rijksuniversiteit Groningen).
U kunt hier de opname van het economencafé terugkijken.
6 september 2020 – KVS Economencafé/Arminius Zomerzondaglezing, Rotterdam: “Immoral labor markets – Roberto Weber
Op zondag 6 september van 16:00-17:00 uur vond het KVS Economencafe plaats met Roberto Weber over immoreel werk.
Roberto Weber sprak over de morele dimensie van werk en wat daarvan de economische gevolgen zijn. De coronacrisis heeft veel mensen aan het denken gezet over het belang van het werk dat ze doen. Sommige banen werden als onmisbaar bestempeld, zoals in de zorg, de supermarkt, het transport en de media. Andere banen leken opeens een stuk minder belangrijk. Sommige mensen realiseerden zich dat hun baan misschien wel een beetje lijkt op wat de antropoloog David Graeber een ‘bullshitbaan’ noemt: een baan waarin je geen wezenlijke bijdrage aan de maatschappij levert, of de maatschappij zelfs schade doet. Tijdens deze zomerzondaglezing sprak Professor Roberto Weber (Universiteit van Zurich) over moreel en immoreel werk. Welke beroepen en werkgevers zien mensen als meer en minder moreel? Hoe is dat gerelateerd aan de salarissen die er betaald worden? En hoe gemakkelijk zijn mensen over te halen om immoreel werk te doen? Aansluitend op de lezing was er gelegenheid tot het stellen van vragen.
https://arminius.nl/immoral-labour-markets-roberto-weber/
U kunt de opname hier terugkijken.
Het thema van de avond was het begrotingsbeleid van het volgende kabinet: wat zijn verstandige keuzes? Moet het kabinet streven naar houdbare overheidsfinanciën, of is dat probleem bij de huidige rente verleden tijd? Hoe moet het kabinet omgaan met de sterk verslechterde situatie van de overheidsfinanciën als gevolg van de coronacrisis? Is het mogelijk om meer anticyclisch te begroten, en zo ja, hoe moet het volgende kabinet dat dan doen?
Tijdens dit KVS Economencafé gaven Wimar Bolhuis (Universiteit Leiden), Roel Beetsma (Universiteit van Amsterdam; European Fiscal Board) en Ester Barendregt (RaboResearch) hun visie. Vervolgens gingen zij met de zaal in debat. Esther van Rijswijk modereerde het geheel.
Dit café werd samen met Bofeb en Willem Drees Fonds georganiseerd.
U kunt hier de opname bekijken van het Economencafé.